beats by dre cheap

PARALLEL WORLDS -- PARALELNI SVJETOVI [PART 6.1]


STUDY THE STRUCTURE OF OUR UNIVERSE -- PROUČAVANJE STRUKTURE NAŠEG UNIVERZUMA.

 

THE HEAVENLY MOUNTAIN SUMERU [MERU] – NEBESKA PLANINA SUMERU [MERU].

 

OSNOVNI PRINCIP VEDSKE KOSMOLOGIJE JE POSTOJANJE DVOJNE STVARNOSTI – ONE MATERIJALNE-- VIDLJIVE I ONE SUPTILNE-DUHOVNE -- NEVIDLJIVE.

 

KOMENTAR: Povremeno ćemo se vraćati detaljnijim opisima iz vedskih spisa pojedinih dijelova našeg univerzuma predhodno pomenutih, specijalno onima koje u uobičajenim okolnostima ne možemo percepirati našim ograničenim čulima. Ne vidimo po mraku, ne čujemo širok dijapazon frekfencija zvukova, ne pamtimo ono što pročitamo, nekada ne razlikujemo čitav spektar boja, etc. Danas ćemo se malo više zadržati na nebeskoj planini Sumeru [Meru]. Radi detaljnije obrade pojedinih sekvenci ove teme s prošlog posta, ovaj post je označen sa Part 6.1, a prema potrebi i iskazanom interesovanju za pojedine sekvence teme može biti još postova.  

 

U određenim fazama života, te fazama postepenog duhovnog razvoja, shodno vlastitim karmičkim predispozicijama, trudu i vremenu, koje ulažemo, kao i specijalno zavisno od milosti i blagoslova, vjerovatno ćemo nekada početi kultivirati  vedska transcendentalna znanja višeg ranga. Pri tome se javlja i velika želja za što bržom spoznajom ezoteričnih tajni našeg univerzuma, ali znajmo da je to sada čitav proces. Kod istraživanja ovakve vrste nikako se ne možemo pouzdati u ograničena i nesavršena saznanja materijalne nauke i pored velikog napretka. Pored toga kako znamo, ukoliko pratimo svjetske trendove, niti postojeća svjetovna literatura i mediji ne posjeduju potrebnu samo-autoritativnost, čak šta više često se vežu za umne špekulacije samozvanih autoriteta: nesavršenih materijalističkih naučnika, te pojedinih duhovno neukih filozofa, od kojih neki inspiraciju za svoje opservacije pronalaze i u dimu opojnih droga, pa nerijetko i osoba s estrade -- glumaca i glumica,  fudbalera, tenisera i šta sve ne -- jer zbog spleta različitih okolnosti u mnogim sredinama ne postoji nikakva dodatna edukacija u sofisticirane vedske spise, a specijalno sistemska. To je moć degradacije Kali-yuge, doba u kome živimo, dijelom i rezultat rađanja velikog broja, uslovno rečeno neželjenog stanovništva – začetog u tamasu i strasti, u neobuzdanom seksu, pa nerijetko i izvan reguliranih bračnih zajednica. Dolazi do degradiranja i ono malo moralnih normi i etičkih principa, specijalno na zapadu i inače svim zemaljama van teritorija današnje Indije, pa dijelom i u samoj Indiji u gradskim naseljima, gdje stanovništvo izbjegava tradicionalnu kulturu i učenja.  

 

U Śrīmad-Bhāgavatamu 3.17.15 je rečeno da trebamo posredno shvatiti da su neprestana uznemirenja na Zemlji predznak rođenja demonskih ljudi, ili povećanja demonskog, neželjenog stanovništa. Nekada, u prošlim yugama se rađalo samo po nekoliko velikih demona, a ipak je znalo biti puno neprilika. A, danas u Kali-yugi, ta uznemirenja se mogu uvijek vidjeti, što ukazuje na to da se demonsko stanovništvo nesumnjivo povećalo. Da bi spriječila porast demonskog stanovništva vedska civilizacija je propisala mnoga pravila i propise društvenog života, od kojih je najvažniji garbhādhāna proces, namijenjen začinjanju dobre djece. Ali, o tome nekada detaljnije.

 

Sada se nalazimo u jednom pod-periodu nešto povoljnijih 10.000 godina Kali-yuge [od ukupno 432.000 godina], kada bhakte Svevišnjeg Gospodina još egzistiraju na planeti Zemlji. Zatim, prema nekim informacijama tu je i poseban Satya [zlatni] pod-pod period, koji traje negdje od 2.000 godine pa slijedećih 480 godina, dakle do 2.480 godine. Tako, kako vidimo imamo veliku čast i preimućstvo da živimo u jednom jako povoljnom periodu u okviru Kali-yuge, ali i veliku odgovornost i obavezu da se iskreno posvetimo pročišćavanju vlastitog srca od 16 anarthi [suptilnih nečistoća u srcu svakog živog bića], samospoznaji, te spoznaji i služenju Svevišnjeg Gospodina Kṛṣṇe i Njegovih predstavnika, preporučljivo je ISKCON duhovnih učitelja, kao i naprednih bhakta.

 

Za uvod i spoznaju s čime imamo posla kod istraživanja ovakve vrste oko strukture našeg univerzuma i brojnih kontarverzi koje ih prate, može nam dobro poslužiti slijedeći stih iz Śrīmad-Bhāgavatama [5.16.4] i detaljnije pojašnjenje smisla stiha His Divine Grace A.C. Bhaktivedānta Swāmī Śrīla Prabhupāda. Pored toga mora da postoje i određene karmičke predispozicije za razumijevanje suptilnih značajki oko strukture univerzuma:

 

STIH 4

 

Veliki ṛṣi Śukadeva Goswāmī reče:

Dragi moj kralju, nema granica širenju materijalne energije Svevišnje Božanske Osobe. Ovaj materijalni svijet je preobražaj materiialnlh odlika [sattva-gune, rajo-gune i tamo-gune], a ipak ga niko ne može savršeno objasniti, čak ni kada bi živio životom dugim poput života Brahme. Niko nije savršen u materijalnom svijetu, a nesavršena osoba ne može besprijekorno opisati ovaj materijalni svijet, čak ni nakon duge špekulacije. O kralju, ipak ću pokušati da ti objasnim glavne predjele, kao što je Bhū-loka, s njihovim imenima, oblicima, dimenzijama i različitlm odlikama.

 

SMISAO: Materijalni svijet predstavlja sarno jednu četvrtinu kreacije Svevišnje Božanske Osobe, ali je neograničen i niko ga ne može opisati, ili upoznati, čak ni kada bi živio životom dugim poput života Brahme, koji živi milione i milione godina. Savremeni naučnici i astronomi pokušavaju da objasne strukturu kosmosa i prostranstvo meduplanetarnog prostora. Neki od njih vjeruju da su sve svjetleće zvijezde različita sunca. Međutim, iz Bhagavad-Gīte saznajemo da sve te zvijezde [Nakṣatre] kao i Mjesec odražavaju Sunčevu svjetlost. Nisu nezavisna svjetleća tijela. Objašnjeno je da je Bhū-loka, onaj dio meduplanetarnog prostora kroz koji se širi svjetlost Sunca i toplota. Zato prirodno možemo zaključiti da se ovaj univerzum prostire dokle nam pogled seže i da obuhvata svjetlucave zvijezde. Śrī Śukadeva Goswāmī je priznao da nije moguće potpuno detaljno opisati ovaj ogroman materijalni univerzum, ali je uprkos tome želio da kralju prenese onoliko znanja koliko je primio putem paramparā sistema [guru- paramparā sistem - učeničko naslijeđe]. Trebamo zaključiti da ako neko ne može shvatiti materijalne ekspanzije Svevišnje Božanske Osobe, onda sigurno ne može procijeniti prostranost duhovnog svijeta. Brahmā-saṁhitā [5.33] ovo potvrđuje:

 

advaitam acyutam anādim ananta-rūpam

ādyaṁ purāṇa-puruṣaṁ nava-yauvanaṁ ca

 

Niko ne može procijeniti granice ekspanzija Govinde, Svevišnje Božanske Osobe, čak i ako je savršen kao Brahmā, a da ne govorimo o sićušnim naučnicima čija su sva čula i instrumenti nesavršeni i koji nam ne mogu dati obavještenje čak ni o ovom jednom univerzumu. Stoga trebamo biti zadovoljni s podacima dostupnim u vedskim izvorima, koje prenose autoriteti poput Śukadeva Gosvāmīya.

 

KOMENTAR: U slijedećem stihu se navodi da ovaj planetarni sistem poznat kao Bhū-maṇḍala, podsjeća na lotosov cvijet, slično kao i Vrhovna planeta u duhovnom svijetu Goloka Vṛndavana.  Prema nekim kosmološkim dijagramima i skicama može se učiniti da Zemljin planetarni sistem Bhū-mandala [Velika Zemlja] seže skoro do rubova našeg univerzuma. Opet, u Śrīmad-Bhāgavatama 5.16.1 se navodi da se Bhū-mandala proteže do granica Sunčeve svjetlosti, koja prema savremnim podacima dopire do Zemlje s udaljenosti od 93.000.000 milja, što bi se onda uslovno moglo smatrati radijusom Bhū- maṇḍale, dok je prečnik po toj logici dva puta veća vrijednost. Ovo, ali uslovno, jer je upućenima poznato što se tiče materijalne nauke i naučnika da su podaci često nesavršeni i podložni promjenama. Kako god, opet su u pitanju ogromne dimenzije središnjeg planetarnog sistema Bhū-mandale [Velike Zemlje].

 

Ono što mi vidimo kao planetu Zemlju je prečnika negdje oko 8.000 milja [prema podacima NASA srednji promjer Zemlje je 7.926 milja ili 12.753 km]. Zemlja se naziva i Bhārata Kāṇḍom, kako se naziva u Mahābhārati, također i u Viṣṇu Purāṇi, kao i u prizivu [invokaciji] pod imenom Saṅkalpa Mantra. Starost Zemlje se procjenjuje na više od 4 milijarde godina. Prema sofisticiranoj vedskoj kosmologiji ne postoji Sunčev sistem kao takav, kako to misle naučnici na zapadu, već postoji 14 vertikalno raspoređenih planetarnih sistema u našem univerzumu, od kojih je Bhū-mandala, ili Zemljin planetarni sistem središnji. Iznad postoji još šest planetarnih sistema, a ispod još sedam, plus Naraka-loke ili 28 sistema paklenih planeta. Moćno Sunce [Sūrya Nārāyaṇa], u koje ulazi jedna od ekspanzija Gospodina Nārāyaṇa, mora po naredbi Svevišnjeg Gospodina neprestano kružiti gore i dole na svom putu oko Dhruva-loke [Pole Star ili zvijezde Sjevernjače], te da grije i osvjetljava čitav središnji dio našeg univerzuma [Bhū-loku], baš kao što oko Dhruva-loke kruže i sve ostale planete i zvijezde. Sve su zvijezde i planete vezane za Dhruva-loku nevidljivm astralnim čvorovima nebeskog vjetra zvanog pravāha, kako objašnjava drevni vedski spis Matsya Purāṇa. Okretanje zvijezde Sjevernjače [Dhruva-loke] oko svoje osi uzrokuje kruženje ostalih planeta i zvijezda. Vertikalnu osovinu oko koje kruže svi planetarni sistemi, sve planete i zvijezde u središnjem dijelu univerzuma čine na njenom gornjem kraju Dhruva-loka, na donjem planeta Zemlja. 

 

OPIS JAMBŪDVĪPE -- PLANINA SUMERU [MERU]

 

Opisujući karakter Mahārāje Priyavrate i njegovih potomaka, Śukadeva Gosvāmī je također opisao planinu Meru i planetarni sistem poznat kao Bhū-mandala. Bhū-mandala nalikuje na lotosov cvijet, a njenih sedam ostrva se upoređuju s izdankom lotosa. Mjesto poznato kao Jambūdvīpa se nalazi u sredini tog izdanka. Na Jambūdvīpi se nalazi planina sačinjena od čistog zlata poznata kao Sumeru. Ova planina je visoka 84.000 yojana, od kojih se 16.000 yojana nalazi ispod Zemlje. Procjenjuje se da je na vrhu široka 32.000 yojana, a u podnožju 16.000 yojana [jedna yojana iznosi približno osam milja]. Ova kraljica planina - Sumeru je potpora planete Zemlje. Na južnoj strani zemlje poznate kao Ilāvṛta-varṣa se nalaze planine Himavān, Hemakūṭa i Niṣadha, a na sjevernoj strani planine Nīla, Śveta i Śṛṅga. Na istočnoj i zapadnoj strani su dvije velike planine, Mālyavān i Gandhamādana. Planinu Sumeru okružuju četiri planine poznate kao Mandara, Merumandara, Supārśva i Kumuda i svaka je široka i visoka po 10.000 yojana. Na ovim planinama raste drveće koje je visoko 1.100 yojana - mango, šipak, kadamba i banyan. Tamo se nalaze i jezera puna mlijeka, meda, soka sećerne trske i čiste vode. Ta jezera mogu ispuniti sve želje. Tu su i vrtovi po imenu Nandana, Citraratha, Vaibhrājaka i Sarvatobhadra. Na planini Supārśvi raste drvo kadamba po čijoj kori teku potoci meda, a na planini Kumudi raste banyanovo drvo zvano Śatavalśa, iz čijeg korjena teku rijeke mlijeka, jogurta i mnogih drugih poželjnih stvari. Nalik na vlakna lotosovog izdanka, planina Sumeru je okružena s dvanaest planinskih vijenaca, kao što su Kuraṅga, Kurara, Kusumbha, Vaikaṅka i Trikūṭa. Istočno od Sumeru su planine Jathara i Devakūṭa, zapadno su Pavana i Pāriyātra, južno su Kailāsa i Karavīra, a sjeverno Triśṛṅga i Makara. Ovih osam planina je dugo oko 18.000 yojana, a široko i visoko 2.000 yojana. Na vrhu planine Sumeru se nalazi Brahmapurī, Brahmino prebivalište. Svaka strana Brahmapurīya je duga 10.000 yojana. Brahmapurī okružuju gradovi kralja Indre i sedam drugih polubogova. Ti gradovi su četiri puta manji od Brahmapurīya.

 

Stay Tuned. To Be Continued.

  

REFERENCE:

 

Canto 5:  The Creative Impetus, Chapter 16: A Description of Jambūdvīpa.

Bhaktivedanta VedaBase: Śrīmad Bhāgavatam 5.16.1, 5.16.4.

 

Canto 3: The Status Quo, Chapter 17: Victory of Hiraṇyākṣa Over All the Directions of the Universe.

Bhaktivedanta VedaBase: Śrīmad Bhāgavatam 3.17.15.


Buy Online Copyright © The Bhaktivedanta Book Trust International, Inc.

His Divine Grace A.C. Bhaktivedānta Swāmī Śrīla Prabhupāda, Founder Ācārya of the International Society for Kṛṣṇa Consciousness.

 

ŚRĪMAD BHĀGAVATAM -- IZABRANI STIHOVI
http://srimadbhagavatam.blogger.ba
26/04/2019 11:58